علائم خرابی کمک فنر ( 7 علائم و روش های تشخیص)

خرابی کمک فنر از مشکلاتی است که کنترل خودرو را در زمان رانندگی سخت میکند. ممکن است در حال رانندگی متوجه شوید که خودروتان دچار لرزشها و تکانهای شدید میشود. این مشکل به دلایل مختلف اتفاق میافتد که رایجترین آن عدم کارکرد مناسب کمک فنرهای خودرو است. چون این کمک فنرها هستند که موجب حرکت نرم و پایداری خودرو در زمان رانندگی میشوند.
با توجه به اهمیت این قطعه در ایمنی و راحتی سرنشینان لازم است با کارکرد و نشانههای خرابی آن آشنا باشید. در این صورت میتوانید در صورت مواجهه با هر کدام از علائم به سرعت برای تعویض یا تعمیر قطعات اقدام کنید. این کار هم موجب حفظ سلامت سرنشینان میشود و هم از آسیب به دیگر قطعات خودرو جلوگیری میکند. به دلیل اهمیت اطلاع از علائم خرابی کمک فنر در خودرو، در این مطلب از کالا یدک به بررسی این مشکل میپردازیم.
علائم خرابی کمک فنر خودرو
اولین گام برای حل مشکل، آشنایی با علائم خرابی کمک فنر است. در ادامه مهمترین این نشانهها را توضیح میدهیم:
1. تکان و لرزش غیرعادی در زمان رانندگی
از مهمترین نشانههای خرابی کمک فنر این است که خودرو در زمان رانندگی و به خصوص عبور از دستاندازها و سرعتگیرها به صورت غیرعادی دچار تکان و لرزش میشود. به علاوه میتوان به حالت شیرجه در زمان ترمز گرفتن اشاره کرد.
2. سر خوردن و کنترل دشوار خودرو در پیچها
عدم کارکرد درست کمک فنر باعث میشود که خودرو دچار لغزش شود. در واقع کنترل راننده روی خودرو به خصوص در زمان عبور از پیچها کم میشود که ممکن است به چپ شدن خودرو بیانجامد.
3. کشیده شدن خودرو به یک سمت
اگر در زمان رانندگی متوجه شدید که خودرو در حال کشیده شده به یک سمت است، میتوانید به خرابی کمک فنرها یا سایر اجزای سیستم تعلیق شک کنید.
4. رقصیدن چرخها
حرکت چرخها در جهت بالا و پایین که اصطلاحاً به رقصیدن چرخها معروف است هم، به دلیل آسیب رسیدن به کمک فنر اتفاق میافتد. در صورتی که کمک فنر خراب شده باشد، به خصوص هنگام عبور از ناهمواریها این مشکل رخ میدهد.
5. ساییدگی لاستیکها
یکی دیگر از علائم خرابی کمک فنر، فرسایش و ساییدگی غیرمعمول و نامتوازن لاستیکها است. کمک فنر سالم با تماس چرخها با سطح جاده را به صورت مناسب تنظیم میکند. بنابراین فشار بر روی لاستیکها به صورت متعادل برقرار میشود. ولی کمک فنری که قادر به عملکرد صحیح نیست، با عدم توانایی در برقراری تعادل، فشار را به صورت نامتعادل بر روی لاستیکها وارد میکند. بنابراین با لاستیکها ساییده در تمامی قسمتها یا سایش بیشتر در یک طرف لاستیک، در وسط یا لبههای آن مواجه میشوید.
6. نشتی روغن از کمک فنرها
یکی از نشانههای اصلی خراب بودن کمک فنرها، نشت روغن از این قطعه است. دلیل این نشتی میتواند خرابی یا فرسایش مهر و مومها و اجزای داخلی کمک فنر باشد. بنابراین اطراف کمک فنرها را از نظر وجود لکههای روغن یا خیسی بررسی کنید.
7. صداهای تقه مانند از سیستم تعلیق
صداهای غیرمعمول از سمت سیستم تعلیق، به خصوص صدای تقه مانند در زمان عبور از پیچها هم از نشانههای خراب شدن کمک فنرها محسوب میشود. به علاوه در زمان عبور از دستاندازها و رانندگی با سرعت پایین بیشتر این صداها را خواهید شنید. احتمالا دلیل آن شل شدن پیچ نگهدارنده کمک فنر باشد.
دلایل خرابی کمک فنر
پس از آشنایی با علائم خرابی کمک فنر بهتر است با دلایلی که منجر به خرابی این قطعه میشوند، آشنا شوید. در این صورت میتوانید تا حد زیادی از آسیب به این قطعه پیشگیری کنید. از مهمترین علل خرابی کمک فنر میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- رانندگی زیاد در جادههای ناهموار و دارای موانع
- ترمز گرفتن ناگهانی
- حمل بار سنگین
- نشتی روغن مربوط به کمک فنر
- فرسودگی کمک فنر بر اثر مرور زمان
روشهای تشخیص خرابی کمک فنر
علاوه بر آشنایی با علائم خرابی کمک فنر، یک روش دیگر هم برای اطلاع از حراب شدن این قطعه وجود دارد. این روش تست کمک فنر است و راه مطمئنتری برای اقدام مناسب محسوب میشود. برای تست کمک فنرها سه روش متداول وجود دارد که میتوانید پیش از مراجعه به تعمیرگاه هر کدام را انجام دهید:
- در روش اول باید خودرو را در یک سطح صاف و بدون شیب پارک کنید. در صورتی که ارتفاع خودرو بیشتر یا کمتر از معمول باشد، احتمال خرابی کمک فنر وجود دارد.
- کمک فنرها را از نظر تغییر شکل یا نشتی روغن بررسی کنید.
- هر دو دستتان را بر روی گلگیر گذاشته و تا حد ممکن به سمت پایین فشار بدهید. فشار را رها کنید و ببینید خودرو راحت بالا میآید با دچار نوسانات میشود. در صورت وجود نوسان در زمان بالا آمدن خودرو میتوانید از خرابی این قطعه مطمئن باشید.
نحوه افزایش عمر کمک فنر
همانطور که با اطلاع از دلایل خرابی کمک فنر میتوانید از بروز مشکل تا میزانی پیشگیری کنید، روشها و نکاتی هم برای افزایش طول عمر کمک فنرها وجود دارد:
۱. رانندگی صحیح و اصولی: رانندگی مناسب نقش مهمی در حفظ سلامت کمک فنرها دارد. خودرویی که در زمان رانندگی با سرعت از ناهمواریها و دستاندازهای خیابان عبور کند و یا با ترمزهای ناگهانی متوقف شود، فشار و احتمال آسیب به کمک فنر در آن بالا خواهد رفت.
۲. تنظیم جلوبندی و کمک فنرها: اگر جلوبندی خودرو را تنظیم نکرده باشید، فشار بر روی کمک فنرها افزایش پیدا میکند. تنظیم درست خود کمک فنرها هم (در صورت قابل تنظیم بودن) موجب بهبود عملکرد و طول عمر آنها میشود.
۳. بررسی وضعیت لاستیکها و کمک فنرها: عدم توازن یا ساییدگی در لاستیکها یا تنظیم نبودن باد تایرها موجب مشکل در عملکرد کمک فنر میشود. خود کمک فنرها هم باید از نظر نشتی روغن، لق بودن یا آسیب و تغییر شکل بررسی شوند.
چرا کمک فنرها باید به صورت جفتی تعویض شوند؟
به طور کلی برای تعویض کمک فنرها، باید هر دو کمک فنر جلو یا هر دو کمک فنر عقب به صورت همزمان و جفتی تعویض شوند. حتی اگر یکی از آنها خراب نشده باشد هم باید آن را تعویض کنید. چون کهنه بودن یکی از کمک فنرها به مرور زمان کمک فنر نو را هم خراب میکند.
بهترین زمان تعویض کمک فنر
کمک فنرها به مرور زمان فرسوده میشوند و باید آنها را تعویض کنید. علاوه بر مشاهده علائم خرابی کمک فنر یا انجام تست کمک فنر، یک زمان مناسب هم برای تعویض این قطعه از نظر مسافت پیموده شده وجود دارد. به طور کلی پس از هر 80 هزار کیلومتر رانندگی باید کمک فنر را تعویض کنید. البته این عدد میتواند بسته به نوع خودرو و شرایط رانندگی متفاوت باشد.
نتیجه گیری و سوالات متداول
اطلاع از علائم خرابی کمک فنر میتواند به شما در رانندگی راحت و ایمن کمک کند. به علاوه آسیب به کمک فنرها میتواند موجب بروز مشکلات جدیتر در سایر قطعات خودرو شود. بنابراین در صورت مشاهده نشانههای خرابی بهتر است به سرعت برای تعویض همزمان کمک فنرهای عقب یا جلو اقدام کنید. به علاوه میتوانید با رعایت برخی نکات عملکرد و طول عمر کمک فنرها را افزایش دهید.
چگونه از خرابی کمک فنر پیشگیری کنیم؟
موثرترین روش برای جلوگیری از خراب شدن کمک فنر رانندگی صحیح است. از رانندگی با سرعت بر روی جادههای ناهموار خودداری کنید. ترمزهای ناگهانی نگیرید. جلوبندی، کمک فنرها و لاستیکها را از نظر تنظیم بودن و تعادل بررسی کنید.
صدای خرابی کمک فنر چگونه است؟
صدای خراب بودن کمک فنر به صورت یک صدای تقه مانند از قسمت سیستم تعلیق در زمان عبور از روی دستاندازها است.