جعبه فیوز 206؛ محل قرارگیری، عملکرد و مشکلات رایج آن

جعبه فیوز 206، یکی از اجزای کلیدی سیستم برقرسانی این خودرو است که تمامی فیوزها در آن قرارگرفته و تمام تجهیزات الکتریکی خودرو از آن تغذیه میکنند. پژو 206، دارای دو جعبه فیوز است که یکی از آنها در داشبورد و زیر فرمان، و دیگری در کاپوت قرار گرفته است.
گاهی ممکن است در صورت خرابی یا سوختن فیوزها، یکی از سیستمهای الکتریکی خودرو مثل بوق، چراغهای ماشین و ضبط کار نکند یا برق کلی ماشین قطع شود؛ بنابراین شما به عنوان یک راننده حرفهای، باید دلیل این اتفاقات را بدانید تا بدون صرف هزینه و وقت، بهسرعت بتوانید مشکل را حل کنید.
در این مقاله از کالا یدک به بررسی کامل جعبه فیوز انواع 206، ازجمله مدلهای تیپ 5، تیپ 2 و sd، محل قرارگیری جعبه فیوز، نحوه تعویض فیوزهای سوخته، مشکلات رایج و نکات مربوط به تعمیر و نگهداری آن میپردازیم؛ پس شما را دعوت میکنیم تا پایان این مطلب همراه ما بمانید.
جعبه فیوز انواع 206
طراحی جعبه فیوز انواع مدلهای پژو 206، با توجه به تیپ و سال تولید خودرو، در محل قرارگیری و تعداد فیوزها، متفاوت است. بنابراین برای عیبیابی در خودرو، ضروری است که فیوز مربوط به هر بخش را بشناسید تا در صورت خرابی، بتوانید آن را عیبیابی و جایگزین کنید. در ادامه، ویژگی جعبه فیوز مدلهای تیپ 5، تیپ 2 و sd را بررسی میکنیم:
جعبه فیوز 206 تیپ 5
پژو 206 تیپ 5، دارای سیستم برقرسانی پیشرفتهای است؛ در پژو 206 تیپ 5، جعبه فیوز در دو بخش اصلی قرار گرفته که یکی زیر کاپوت و دیگری زیر داشبورد است. فیوزهای این جعبه، برای عملکرد چراغها، سیستم تهویه، سیستم صوتی و اجزای موتور تنظیم شدهاند؛ بنابراین در صورت خرابی این بخشهای 206، بهتر است جعبه فیوز آن را بررسی کنید.
مطلب پیشنهادی: جعبه فیوز BMS
جعبه فیوز 206 تیپ 5 مدل 93
جعبه فیوز 206 تیپ 5 مدل 93، طراحی خاصتری دارد و فیوزها براساس استانداردهای جدیدتری مرتب شدهاند که دسترسی و تعویض آنها را آسانتر کرده است. این ویژگی، باعث افزایش طول عمر قطعات الکتریکی و جلوگیری از آسیب به سیستم برق خودرو میشود.
جعبه فیوز 206 sd
اگرچه طراحی جعبه فیوز پژو 206sd ، مشابه مدلهای هاچبک آن است اما این دو مدل در ترتیب و تعداد فیوزها، کمی متفاوت هستند. این تغییرات جزئی در جعبه فیوز 206 sd، بدلیل سیستم برقی متفاوت در بخشهایی همچون صندوق عقب و چراغهای اضافی این خودرو است.
راهنمای جعبه فیوز 206 sd v8
طراحی جعبه فیوز 206 sd v8 به این صورت است که تمام فیوزها از سیستم تهویه گرفته تا چراغهای جلو و سیستم استارت، همه در بخش داخلی جعبه فیوز، بهوضوح مشخص هستند. با این حال، برای اطلاعات کاملتر درباره محل هر فیوز و عملکرد آن میتوانید از دفترچه راهنما جعبه فیوز 206 sd v8 استفاده کنید تا در صورت خرابی یا سوختن فیوزها و اختلال در عملکرد خودرو، عیبیابی راحتتری داشته باشید.
جعبه فیوز 206 تیپ 2
تیپ 2 از سادهترین مدلهای 206 است که جعبه فیوز آن نیز یکی از سادهترین طراحیها را در میان انواع مدلهای این خودرو دارد. به دلیل سیستم برقرسانیِ سادهتر، این مدل شامل تعداد کمتری فیوز نسبت به تیپهای بالاتر است. جعبه فیوز 206 تیپ 2 در دو محل اصلی، یعنی زیر داشبورد و زیر کاپوت قرار گرفته و عملکرد بخشهای پایهای خودرو مانند چراغها، استارت و سیستم تهویه را کنترل میکند.
جعبه فیوز 206 فرانسوی
طراحی جعبه فیوز مدلهای فرانسوی پژو 206 که به عنوان نسخه وارداتی شناخته میشوند، پیشرفتهتر است. درواقع جعبه فیوز 206 فرانسوی معمولا با استانداردهای بینالمللی، تطبیق بیشتری دارد و ترتیب فیوزها در آن، متفاوت از نسخههای مونتاژ داخلی است.
جعبه فیوز 206 تیپ 1
جعبه فیوز قدیمیترین مدل 206، یعنی تیپ 1 آن، بسیار ساده و قابلفهم طراحی شده است. تعداد فیوزهای این جعبه، محدود و فقط برای عملکرد بخشهای اصلی خودرو مثل چراغها و استارت، تنظیم شده است.
مطلب پیشنهادی: جعبه فیوز CBM
نحوه تعویض فیوز سوخته در جعبه فیوز 206
تعویض فیوز سوخته 206، کار چندان سختی نیست و با کمی دقت و رعایت اصول ایمنی میتوانید این فرآیند را بهدرستی انجام دهید. نحوه تعویض فیوز سوخته در جعبه فیوز 206 شامل مراحل زیر است:
- ابتدا باید سیستم برق خودرو را خاموش کنید.
- جعبه فیوز زیر فرمان و داخل کاپوت را برای پیدا کردن فیوز سوخته، بررسی کنید.
- با استفاده از انبردست مخصوص، فیوز سوخته را از جایگاهش خارج کنید.
- یک فیوز سالم با ظرفیت مشابه را جایگزین کنید.
دقت کنید که سوختن مکرر فیوزها در بازه زمانی کوتاه و همچنین انتخاب اشتباه فیوز سالم برای جایگزینی، به سیستم برق داخلی خودرو آسیب میزند و حتی ممکن است منجر به آتشسوزی شود؛ بنابراین برای عیبیابی و تعویض فیوزهای سوخته، بهتر است به یک مکانیک متخصص مراجعه کنید.
محل قرارگیری جعبه فیوز 206
همانطور که اشاره کردیم، پژو 206 دارای دو جعبه فیوز است که محل قرارگیری آنها به شرح زیر است:
- جعبه فیوز داخل کابین که زیر داشبورد و نزدیک به فرمان است.
- جعبه فیوز زیر کاپوت که سمت راست موتور و در نزدیکی باتری قرار دارد.
مشکلات رایج جعبه فیوز 206 و راه حل آنها
جعبه فیوز پژو 206، مانند هر قطعه دیگری در خودرو، ممکن است با گذشت زمان یا تحت تأثیر عوامل مختلف، دچار مشکلاتی شود. آگاهی از این مشکلات و روشهای رفع آنها، به بهبود عملکرد خودرو و جلوگیری از خرابیهای پرهزینه کمک میکند. در ادامه، رایجترین مشکلات جعبه فیوز 206 و راهحل پیشنهادی برای آنها را با یکدیگر بررسی میکنیم:
- سوختن مکرر فیوزها
این مشکل رایج جعبه فیوز ممکن است به دلیل نوسانات شدید برق، اتصال در یکی از بخشهای برقی خودرو یا استفاده از فیوزهایی با کیفیت پایین باشد. در صورت بروز چنین مشکلی، قطعهای که فیوز مربوط به آن اختصاص دارد را بررسی کنید؛ مثلا اگر فیوز چراغ جلو سوخته است، سیمکشی و چراغها را از نظر خرابی یا اتصال کوتاه چک کنید.
- عملکرد نادرست قطعات برقی
به دلایل مختلفی از جمله شل شدن یا خرابی سوکتهای داخل جعبه فیوز، مشکلات سیمکشی متصل به جعبه فیوز یا سوختن یک فیوز خاص، ممکن است سیستم برقی مربوطه بهدرستی کار نکند و عملکرد آن دچار اختلال میشود. در صورت بروز چنین مواردی لازم است تا سیمکشی، سوکتها و اتصالات زنگزده یا سوخته را بررسی و درصورت نیاز، آنها تعمیر یا تعویض کنید.
- خرابی درب جعبه فیوز
برخی مواقع، استفاده نادرست از درب جعبه فیوز 206 و باز و بسته کردن بیشازحد آن باعث خرابی میشود که راه حل رفع این مشکل، تعویض درب جعبه فیوز است تا از ورود آب و گرد و غبار، به داخل جعبه فیوز 206 جلوگیری شود. دقت کنید که هنگام باز و بسته کردن درب، به گیرهها یا محل اتصال آنها فشار و ضربهای وارد نکنید.
- داغ شدن بیشازحد جعبه فیوز
علت داغ شدن بیشازحد جعبه فیوز 206، اضافه بار در سیستم برق یا استفاده از فیوزهایی با آمپراژ غیرمجاز یا معیوب است؛ بنابراین درصورت بروز این مشکل، حتما آمپراژ فیوزها را بررسی کنید و برای تعمیر یا تعویض آنها، سیستم برق خودرو را به یک تعمیرکار حرفهای نشان دهید.
برای اطلاع از دلایل خراب شدن کمک فنر ماشین، پیشنهاد میکنیم که مقاله «علائم خرابی کمک فنر» را بخوانید!
تعمیر جعبه فیوز 206
سوختن فیوزها به علت نوسانات برق و زنگزدگی یا فرسودگی سوکتها و حتی خرابی رلهها، باعث اتصال کوتاه و خرابی قطعات میشوند. از این رو تعمیر جعبه فیوز 206 برای رفع مشکلات سیستم برقرسانی و جلوگیری از آسیب جدی به قطعات داخلی خودرو انجام میشود. برای تعمیر جعبه فیوز، ابتدا باید خودرو را خاموش کرده و با باز کردن جعبه فیوز، تمامی فیوزها، رلهها و اتصالات را بررسی کنید.
خرابی فیوزها معمولا با مشاهده شکسته شدن قطعه فلزی داخل آن قابل تشخیص است؛ اگر فیوز سوخته باشد، باید آن را با یک فیوز سالم که آمپراژ مشابهی دارد، جایگزین کنید. سوکتهای زنگزده را تمیز و در صورت نیاز، تعویض کنید. در پایان تعمیر هم، درب جعبه فیوز را بهدرستی ببندید و محکم کنید تا از نفوذ آب و گرد و غبار به داخل آن جلوگیری شود.
هزینه تعمیر جعبه فیوز 206
هزینه تعمیر جعبه فیوز 206 با توجه به شدت خرابی، کیفیت قطعات جایگزین، دستمزد تعمیرکار و نوع جعبه فیوز (مدلهای فرانسوی یا ایرانی) متغیر است. در مواردی که فقط یک یا چند فیوز سوخته باشد، هزینه تعمیر نسبتاً پایین و معمولاً بین ۱۰۰ تا ۲۰۰ هزار تومان است، چراکه تعمیر تنها هزینه خرید فیوزهای جدید و تعویض آنها را شامل میشود.
اگر رلههای جعبه فیوز دچار خرابی شده باشند، هزینهها کمی افزایش مییابد و باتوجه به نوع و کیفیت رله، هزینه تعمیر بین ۳۰۰ تا ۵۰۰ هزار تومان است. در مواردی هم که سوکتها یا سیمکشیهای متصل به جعبه فیوز، زنگزده و فرسوده یا آسیب دیده باشند، تعمیر یا تعویض آنها هزینه بیشتری به همراه دارد و ممکن است به بالای ۱ میلیون تومان هم برسد.
در نتیجه توصیه میشود که برای اطمینان از عملکرد بهینه سیستم برقی خودرو، همیشه از قطعات اصلی و باکیفیت استفاده کنید و تعمیرات را به افراد متخصص بسپارید.
اگر میخواهید بدانید که سیستم کنترل پایداری خودرو چیست و چگونه کار میکند، حتما مقاله مربوطه را مطالعه کنید.
فیوزهای مهم در جعبه فیوز 206
برخی از فیوزهای موجود در جعبه فیوز 206 اهمیت بیشتری دارند، زیرا وظیفه تامین برق بخشهای کلیدی را عهدهدار هستند. در ادامه، به فیوزهای مهم در جعبه فیوز 206 و وظایف آنها اشاره میکنیم که عبارتند از:
فیوز سیستم استارت
این فیوز، یکی از مهمترین اجزای جعبه فیوز 206 است و وظیفه تامین برق برای سیستم استارت خودرو را برعهده دارد؛ خرابی این فیوز باعث میشود که خودرو روشن نشود.
فیوز چراغ های جلو
چراغهای جلو برای رانندگی ایمن، بهویژه در شب، بسیار ضروری هستند که فیوز مربوط به چراغهای جلو، برق مورد نیاز این سیستم را تأمین میکند و در صورت خرابی، روشنایی خودرو مختل میشود.
فیوز چراغ های عقب
این فیوز، برای تامین برق چراغهای عقب و چراغ ترمز خودرو طراحی شده است که در صورت خرابی آن، ایمنی رانندگی به شدت کاهش پیدا میکند.
فیوز سیستم تهویه
این فیوز، وظیفه تامین برق سیستم تهویه مطبوع خودرو را برعهده دارد و در صورت خرابی، میتواند منجر به عدم کارکرد کولر، بخاری و تهویه داخلی شود.
فیوز برفپاککنها
فیوز اختصاصی این سیستم تضمین میکند که برفپاککنها در شرایط جوی نامساعد، بهدرستی عمل میکنند و در صورت خرابی این فیوز، دید راننده به خطر میافتد.
فیوز سیستم صوتی
در جعبه فیوز 206، برای تامین برق سیستم صوتی و رادیو، یک فیوز جداگانه در نظر گرفته شده است که در صورت آسیب یا خرابی، منجر به قطع کامل سیستم صوتی خودرو میشود.
فیوز قفل مرکزی
این فیوز، وظیفه تامین برق قفل مرکزی خودرو را برعهده دارد و در صورت خرابی، قفل دربها بهدرستی کار نمیکنند و ممکن است باز و بسته شدن آنها دچار مشکل شود.
چنانچه قصد دارید بدانید که جلوبندی خودرو شما دچار نقص و خرابی شده است، حتما مقاله «علائم خرابی جلوبندی ماشین» را مطالعه کنید.
بهترین مارک فیوز برای 206
با توجه به شرایط بازار و در دسترس بودن برخی برندها، انتخاب بهترین مارک فیوز برای 206، اهمیت ویژهای دارد؛ زیرا کیفیت فیوزها بطور مستقیم بر عملکرد سیستم الکتریکی خودرو تأثیر میگذارد. استفاده از فیوزهای باکیفیت، نه تنها عمر سیستم برق خودرو را افزایش میدهند، بلکه از سوختن مکرر فیوزها یا آسیب به قطعات برقی جلوگیری میکنند. بهترین مارک فیوز مناسب پژو 206 در بازار ایران عبارتند از:
- فیوزهای آرین
- فیوزهای چیکال
- فیوزهای کااستار
نتیجه گیری و سوالات متداول
با بررسی فیوز و مشاهده قطعه فلزی شکسته یا تغییر رنگ اطراف فیوز میتوانید فیوز سوخته ۲۰۶ را تشخیص دهید.
زمانیکه عملکرد یک بخش الکتریکی خودرو دچار اختلال شود و فیوز مربوطه، سوخته یا آسیب دیده باشد، حتما باید آن را تعویض کنید.
هزینه تعویض فیوز 206، با توجه به نوع فیوز و دستمزد تعمیرکار معمولا بین ۱۰۰ تا ۲۰۰ هزار تومان است.چگونه فیوز سوخته 206 را تشخیص دهیم؟
چه زمانی باید فیوز 206 را تعویض کنیم؟
تعویض فیوز 206 چقدر هزینه دارد؟
جعبه فیوز 206، از اجزای کلیدی سیستم برق خودرو است و نقش مهمی در عملکرد صحیح تجهیزات الکتریکی دارد. جعبه فیوز در مدلهای مختلف 206، دارای طراحی متفاوتی است که شناخت ساختار آن برای عیبیابی و تعمیر مشکلات رایج، اهمیت ویژهای دارد.
با نگهداری مناسب از جعبه فیوز 206، ازجمله بررسی و تعویض فیوزهای آسیبدیده و تمیز کردن اتصالات زنگزده، میتوانید از خرابیهای بزرگتر و هزینههای اضافی جلوگیری کنید. استفاده از قطعات اصلی و مراجعه به تعمیرکاران مجرب نیز تضمینکننده عملکرد بهینه سیستم برقرسانی خودرو خواهد بود.