ترفند و آموزش

سیستم کنترل پایداری خودرو

سیستم کنترل پایداری خودرو، یک سیستم کاملا هوشمند است که استفاده از آن، می‌تواند تا حد زیادی رانندگی را برای شما راحت‌تر کرده، از بروز تصادفات جلوگیری کرده و در نهایت، باعث شود تا خودرو در محیط‌های لغزنده دچار لغزش نشود. این سیستم‌ها، معمولا از سه بخش مختلف سامانه ترمز ABS، کامپیوتر مرکزی و سنسور زاویه فرمان تشکیل شده‌اند که هریک از این اجزا، دارای کاربردها و ویژگی‌های مخصوص به خود هستند. سیستم TCS یکی از سیستم‌های محبوب در خودروها به شمار می‌آید که در واقع، به‌عنوان مکمل سیستم کنترل پایداری در خودروها مورداستفاده قرار می‌گیرد.

این سیستم، با ایجاد یک نیروی زیاد برای کنترل کردن فرمان و چرخ‌های خودرو، از واژگون شدن آنها در مسیرهای لغزنده جلوگیری کرده و از سوی دیگر، می‌تواند تا حد زیادی روی کنترل سرعت نیز تاثیرگذار باشد. در ادامه این مطلب، قصد داریم کمی بیشتر درباره سیستم‌ کنترل پایداری در خودروهای مدرن و امروزی صحبت کرده و اطلاعات مفیدی را درباره ویژگی‌ها، مزایا، کاربردها و نحوه کارکرد این سیستم کنترل پایداری، در اختیار شما قرار دهیم. پس اگر علاقه‌مند به آشنایی با ESP هستید، حتما ادامه این مطلب از کالا یدک را بادقت مطالعه کنید.

سیستم کنترل پایداری خودرو (ESP)چیست؟

سیستم کنترل پایداری خودرو، یکی از سیستم‌های نوینی است که در خودروهای جدید و مدرن اسکانیا می‌توانید آن را مشاهده کنید. این سیستم، به وسیله مجموعه‌ای از سنسورها و کامپیوتر مرکزی خودرو کار کرده و به شکلی خودرو را مدیریت می‌کند تا از لغزیدن لاستیک‌های خودرو شما جلوگیری کند. از سوی دیگر، این سیستم می‌تواند تا حد زیادی از واژگون شدن خودروهای سنگین نیز جلوگیری کند. وقتی که با خودروهای اسکانیا در جاده‌های لغزنده، بارانی و برفی در حال رانندگی هستید، دو اتفاق رایج ممکن است برای خودرو شما به وجود بیاید که شامل بیش فرمانی و کم فرمانی می‌شوند.

با استفاده از سیستم کنترل پایداری خودرو، می‌توانید تا حد زیادی از بروز این مشکل جلوگیری کرده و به این ترتیب، با ایمنی و امنیت بیشتری رانندگی کنید. این سیستم کنترل پایداری، با استفاده از استانداردهای ایمنی جهانی طراحی شده و تقریبا در اکثر خودروهای مدرن اسکانیا پیاده‌سازی شده است.

سیستم کنترل پایداری خودرو (ESP)چیست؟

سیستم کنترل پایداری خودرو به چه شکل کار می کند؟

این سیستم تلاش می‌کند تا به وسیله کامپیوتر مرکزی، ارتباط بین سیستم ترمز ضد قفل و سیستم TCS را برقرار کند. یکی از اهدافی که این سیستم کنترلی دنبال می‌کند، این است که از قفل کردن لاستیک‌ها در حین ترمز گرفتن جلوگیری کند. از سوی دیگر، این سیستم تلاش می‌کند تا زاویه فرمان را نیز به‌صورت استاندارد مدیریت کرده و از ایجاد زاویه بیش از اندازه جلوگیری کند. به این ترتیب، می‌تواند از واژگون شدن ماشین و خودرو جلوگیری کند.

این سیستم، زمانی که به وسیله سنسورهای خود، متوجه می‌شود که تعادل ماشین بهم ریخته است، سعی می‌کند نیرویی را به وسیله ترمز جداگانه‌ای که روی چرخ‌ها دارد، وارد کرده و به این ترتیب، باعث بهبود تعادل خودرو اسکانیا شود. برای این‌که بتوانید این سیستم را در خودرو خود فعال کنید، کافی است که یک بار دکمه ESP off را فشار دعید و بعد از خاموش شدن، دوباره آن را بزنید تا این سیستم در خودرو شما فعال شود.

سیستم کنترل پایداری خودرو از چه بخش هایی تشکیل شده است؟

به طور کلی، سیستم کنترل پایداری خودرو، از سه بخش مهم تشکیل شده است که عبارت‌اند از:

  • سامانه ترمز ABS: این سیستم، به کمک سنسورهای ترمز مخصوصی که روی آن نصب شده است، کار می‌کند. سنسورهایی که روی این سامانه نصب شده‌اند، می‌توانند سرعت چرخش را اندازه‌گیری کرده و در صورت قفل شدن یا لغزش چرخ‌ها، به‌صورت کاملا الکترونیکی فشار ترمز را تا حد زیادی کاهش دهند.
  • کامپیوتر مرکزی: کامپیوتر مرکزی خودرو، مانند مغز اصلی این دستگاه کار می‌کند و دستورات لازم را ارسال می‌کند. علاوه بر این، اطلاعات دریافت شده توسط سنسورها نیز به این کامپیوتر ارسال می‌شوند.
  • سنسور زاویه فرمان: این سنسور، برای تنظیم زاویه فرمان در مواقعی که تعادل خودرو با مشکل مواجه شده است، کاربرد دارد. در واقع این سنسور، به سیستم کنترل پایداری خودرو کمک می‌کند تا چه زمانی کم‌فرمانی یا بیش فرمانی در حین رانندگی با خودرو به وجود آمده است.

سیستم کنترل پایداری خودرو از چه بخش‌هایی تشکیل شده است؟

سیستم کنترل پایداری خودرو چه مزایایی دارد؟

این سیستم، دارای مزایای بسیار زیادی است که از جمله آنها، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • یکی از مهم‌ترین مزایای آن، رانندگی در جاده‌هایی است که لغزندگی زیادی دارند. حال ممکن است این لغزندگی به علت بارش باران یا بارش برف رخ داده باشد.
  • از سوی دیگر، این سیستم کمک می‌کند تا پایداری و تعادل خودروهای سنگین بهبود پیدا کرده و در مسیرهای سخت و پر پیچ و خم، بتوانند بدون کمترین میزان انحراف به مسیر خود ادامه دهند.
  • استفاده از این سیستم پایداری خودرو، می‌تواند باعث شود تا میزان تصادفات خودروهای سنگین کاهش پیدا کند.

سیستم کنترل کشش TCS چیست و چه تفاوتی با ESP دارد؟

سیستم کنترل کشش TCS در واقع نوعی مکمل برای سیستم کنترل پایداری در خودروها به شمار می‌آید که به آن کمک می‌کند تا عملکرد بهتری داشته باشد. اصلی‌ترین وظیفه‌ای که سیستم کنترل پایداری در خودرو برعهده دارد، این است که از لغزش خودرو و بهم خوردن تعادل آن جلوگیری کند و این در حالی است که سیستم کنترل کشش، وظیفه دارد که نیروی ارسال شده به چرخ‌ها را مدیریت کند.

سیستم کنترل کشش TCS چیست و چه تفاوتی با ESP دارد؟

علت روشن شدن چراغ ESP

چندین دلیل مختلف برای روشن شدن چراغ ESP وجود دارد که از جمله این دلایل، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مهم‌ترین علت آن این است که سیستم ABS خودرو با مشکل مواجه شده و نیازمند تعمیر است.
  • از سوی دیگر، اگر بدنه دریچه گاز خودرو شما دچار آسیب‌دیدگی شده باشد نیز این احتمال وجود دارد که چراغ ESP روشن شدن و به شما اخطار دهد.
  • دلیل رایج دیگر برای این موضوع، خراب شدن سوئیچ پدال ترمز است و البته اگر سنسور فرمان نیز معیوب شده باشد، ممکن است این چراغ روشن شود.

در خصوص چشمک‌زدن این چراغ، باید دقت داشته باشید که اگر در جاده‌ای لغزنده در حال رانندگی هستید، هیچ مشکلی وجود نداشته و به این معنا خواهد بود که سیستم ESP خودرو شما به‌درستی کار می‌کند.

آیا خودروهای داخلی نیز مجهز به سیستم کنترل پایداری خودرو هستند؟

خیر، با وجود این‌که این سیستم، یکی از بهترین و مجهزترین سیستم‌های روز دنیا برای کنترل پایداری در انواع خودروها به شمار می‌آید، ولی شاید برای شما جالب باشد که بدانید در بیشتر خودروهای داخلی، این سیستم به کار نرفته است که همین موضوع، باعث می‌شود تا امنیت رانندگی به وسیله این خودروها کاهش پیدا کند. با این وجود، در سال‌های اخیر شاهد آن هستیم که این رویه شروع به تغییر کرده است  و برخی از برندهای خودروهای داخلی مانند تارا، شروع به اضافه کردن این سیستم به خودروهای خود کرده‌اند.

آیا خودروهای داخلی نیز مجهز به سیستم کنترل پایداری خودرو هستند؟

نتیجه گیری و سوالات متداول

سیستم کنترل پایداری خودرو، سیستمی کاملا هوشمند و بسیار کاربردی است که در خودروهای مدرن اسکانیا می‌توانید آن را مشاهده کنید. این سیستم، قادر است که به کنترل و هدایت خودرو در محیط‌های لغزنده بارانی یا برفی کمک کرده و از سوی دیگر، می‌تواند به میزان زیادی از تصادفات جلوگیری کند. این سیستم به کامپیوتر مرکزی خودروهای مدرن متصل شده و قادر خواهد بود که با ارسال دستورات الکترونیکی به فرمان و چرخ‌ها، به هدایت هرچه بهتر خودرو در جاده‌های لغزنده کمک کند.

آیا ESP معایب نیز دارد؟

بله استفاده از این سیستم در خودروها، باعث می‌شود تا امکان افزایش سرعت خودرو رسما برای شما وجود نداشته باشد و البته در خودروهای قدیمی اسکانیا، امکان‌ غیرفعال کردن این قابلیت نیز وجود نداشت. از سوی دیگر، سنسورهایی که در خودروهای قدیمی استفاده می‌شدند دارای حساسیت زیادی بوده و نیازمند نگهداری دقیقی بودند.

کدام خودروها دارای سیستم کنترل پایداری خودرو هستند؟

خودروهای اسکانیا اولین نسل از خودروهایی بودند که از این سیستم استفاده می‌کردند. با این حال، امروزه خودروهای دیگری مانند تیگو، شاهین و تارا نیز از این سیستم استفاده کرده و از مزایای آن بهره‌مند می‌شوند.

به این متن امتیار دهید

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا