14 دلیل ریپ زدن ماشین

ریپ زدن ماشین به این معناست که ماشین شما بهخوبی گاز نمیخورد و معمولا اصلیترین دلیل برای بروز این مشکل، این است که سیستم احتراق ماشین شما دچار مشکل شده است. معمولا وقتی که سنسور اکسیژن بهدرستی کار نمیکند یا سوپاپهای ماشین شما با مشکل مواجه شدهاند، هوا بهخوبی وارد ماشین شما نمیشود و همین موضوع، باعث میشود تا عمل احتراق به شکلی درست انجام نشود. علاوه بر این، نشتی در منیفولد اگزوز نیز باعث میشود تا خروج گاز از ماشین، به شکلی درست انجام نشده و در نتیجه موتور خودرو شما، درست کار نکرده و با مشکل ریپزدن درگیر شوید.
اگر مبدل کاتالیزوری ماشین شما خراب شده یا اینکه پمپ بنزین ماشین دچار مشکل شده باشد نیز این احتمال وجود دارد که سوخت به شکلی درست، وارد موتور نشده و در نتیجه، ماشین با مشکل ریپ زدن مواجه شود. در ادامه این مطلب، قصد داریم کمی بیشتر درباره مشکل ریپ زدن ماشین صحبت کرده و نکات مهمی که باید درباره دلایل بروز این مشکل و همینطور، راهکارهای برطرف کردن یا پیشگیری از آن بدانید را در اختیارتان قرار دهیم.
مشکل ریپ زدن ماشین
ریپزدن ماشین، یکی از مشکلات رایجی است که معمولا در اکثر انواع خودروها اتفاق افتاده و باعث میشود تا مشکلات جدی در حین استفاده از ماشین برای شما به وجود بیاید. اگر به سیلندرهای موتور خودرو خود و عملکرد آنها دقت کنید، مشاهده خواهید کرد که آنها روی یک ریتم منظم و مشخص کار میکنند که همین موضوع، باعث میشود تا سیستم احتراق ماشین، به شکلی درست و استاندارد کار کند. ریپ زدن، به این معناست که یکی از سیلندرهای خودرو شما، از این ریتم منظم خارج شده و در نتیجه، وقتی که شروع به گاز دادن ماشین میکنید، سیستم احتراق درست کار نکرده و ماشین گاز نمیخورد.
دلایل ریپ زدن ماشین
دلایل زیادی برای ریپ زدن ماشین وجود دارند که از جمله آنها، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
خرابی سنسور اکسیژن
سنسور اکسیژن یک سنسور بسیار کاربردی در نسل جدید ماشینهای امروزی و به ویژه خارجی است که میزان اکسیژنی که در خروجی اگزوز وجود دارد را ارزیابی کرده و آن را در اختیار ECU ماشین قرار میدهد. به این ترتیب، ECU میتواند دستورات لازم برای سوختوساز بهینه را در اختیار موتور خودرو قرار داده و میزان اکسیژن آن را تنظیم کند. در صورتی که این سنسور خراب شده باشد، میزان اکسیژن موجود در داخل موتور بهدرستی تنظیم نشده و همین موضوع نیز در نهایت، باعث ریپ زدن و گاز نخوردن ماشین میشود.
نشتی در منیفولد اگزوز
گاهی اوقات، ممکن است منیفولد اگزوز دچار نشتی شده باشد و همین موضوع نیز باعث شود که گاز و دود خارج شده از اگزوز، از کنارههای آن نشتی داشته باشد. این موضوع، میتواند سیستم حرکتی ماشین را تحت تاثیر قرار داده و باعث عملکرد نادرست موتور شود. در نهایت، اگر این نشتی در ماشین رخ داده باشد، میتواند باعث ریپ زدن خودرو شما نیز شود.
خرابی مبدل کاتالیزوری
یکی از موارد بسیار مهمی که باعث ریپ زدن ماشین میشود، این است که مبدل کاتالیزوری ماشین شما دچار مشکل شده و نیازمند تعمیر است. در صورت بروز این مشکل، میزان گرمایی که در سیستم پیشرانه ایجاد میشود، بسیار بالا خواهد بود. همین موضوع نیز باعث میشود تا قدرت و عملکرد سیستم احتراق ماشین شما تحت تاثیر قرار گرفته و با ریپ زدن آن روبهرو شوید.
مشکل در پمپ بنزین
همانطور که گفتیم، دلیل اصلی ریپ زدن یک ماشین، این است که سیستم احتراق آن به شکلی درست و استاندارد کار نمیکند. زمانی که سوخت بهدرستی به این سیستم احتراق نرسد، طبیعی خواهد بود که عملکرد آن نیز تحت تاثیر قرار گرفته و ماشین دچار ریپ زدن شود. وقتی که پمپ بنزین ماشین شما، دچار مشکل شده باشد و نتواند سوخت مورد نیاز را به سیلندرها برساند، معمولا با چنین مسائلی درگیر خواهید شد.
کثیف بودن انژکتورها
یکی از مهمترین مواردی که باعث میشود تا سوخت بهدرستی به سیستم احتراق ماشین و موتور آن نرسد، این است که انژکتورهای ماشین شما کثیف شده و نیازمند تمیز کردن هستند. در صورت کثیف بودن این انژکتورها، میتوانید انتظار داشته باشید که سیستم سوخترسانی دارای پاششی نادرست بوده و کمتر یا بیشتر از مقدار مورد نیاز موتور، سوخت را به آن برساند. همین موضوع نیز باعث میشود تا عملکرد موتور خودرو شما تحت تاثیر قرار گرفته و با مشکل ریپ زدن مواجه شوید.
کثیف یا خراب بودن شمع ها
در صورتی که ماشین شما هم شروع به ریپ زدن کرده است، یکی از موارد مهمی که باید به آن دقت داشته باشید خراب شدن یا کثیف بودن شمعهاست. در صورتی که شمعهای ماشین کثیف یا خراب شده باشند، عمل جرقه زدن توسط آنها به شکلی درست انجام نمیشود و همین موضوع، باعث عملکرد نادرست سیستم احتراق ماشین خواهد شد. در نتیجه، ماشین شما شروع به ریپ زدن کرده و گاز نمیخورد.
وایر و کویل خراب
سیستم برقرسانی خودرو، برای عمل احتراق ضروری است و در صورتی که مشکلی در این سیستم برقرسانی وجود داشته باشد، ماشین شروع به ریپ زدن خواهد کرد. به همین علت، خراب شدن کویل یا وایر ماشین، میتواند مهمترین دلیلی باشد که باعث ریپ زدن ماشین میشود. در صورت خرابی این دو قطعه، حتما باید توسط یک تعمیرکار، کاپوت ماشین را بالا زدن و در نزدیکی شمعها، سالم بودن وایرها و کویل خودرو خود را بررسی کنید.
وجود ایراد در سوپاپ ها
یکی از عناصر بسیار مهمی که برای سیستم احتراق ماشین ضروری است، رسیدن هوا به داخل موتور خواهد بود. سوپاپها، قطعاتی کاربردی در ماشین هستند که میتوانند خیلی راحت، هوای مورد نیاز موتور را وارد آن کنند. در صورتی که این سوپاپها سوخته یا اینکه فیلتر نشده باشند، طبیعی خواهد بود که جریان هوا به شکلی درست وارد موتور نشده، سیستم احتراق به درستی عمل نکرده و در نتیجه منجر به ریپ زدن ماشین میشود.
کثیف بودن سنسور جریان هوا
در خودروهای نسل جدید، از یک سنسور جریان هوا استفاده میشود که هوای ورودی به داخل موتور را ارزیابی میکند. در صورتی که این سنسورها کثیف شده یا اینکه خراب باشند، هوای مورد نیاز موتور به شکلی درست وارد آن نمیشود. در نتیجه عمل احتراق نیز بهدرستی انجام نخواهد شد و میتوانید انتظار ریپ زدن ماشین خود را داشته باشید.
سیستم سوخت رسانی معیوب
در شرایط و موقعیتهایی که سیستم سوخت رسانی ماشین دچار مشکل شده و قادر نیست که سوخت مورد نیاز موتور را به آن برساند، عملیات احتراق و در نتیجه ایجاد انرژی لازم برای گاز خوردن ماشین، بهدرستی انجام نشده و همین موضوع، باعث میشود تا ماشین شروع به ریپ زدن کند. برای بررسی و تعمیر سیستم سوخترسانی، حتما باید از یک تعمیرکار خبره و کاربلد کمک بگیرید.
نشتی در سیستم خلا
درون خودروهای جدید و سیستمهای مدرن امروزی، از شیلنگهای خلا استفاده میشود که باعث میشوند تا عملکرد سیستم احتراق و موتور ماشین بهبود پیدا کند. در طول زمان و در اثر استفاده مداوم از خودرو، این شیلنگها ممکن است فرسوده یا خراب شوند. در این شرایط، موتور ماشین عملکرد درستی نداشته و همین موضوع، باعث ریپ زدن ماشین شما میشود.
ایراد داشتن سیستم اگزوز
تنها سیستم ورودی موتور نیست که میتواند روی عملکرد صحیح آن تاثیرگذار باشد، بلکه سیستم خروج گاز و گرمای تولید شده توسط موتور نیز از اهمیت زیادی در عملکرد آن برخوردار است. به همین علت، اگر اگزوز ماشین شما خراب شده باشد، قادر نخواهد بود که گاز را به شکلی درست از ماشین خارج کرده و همین موضوع، باعث میشود تا عملکرد موتور خودرو شما نیز تحت تاثیر قرار گیرد.
تنظیم نبودن تایم موتور
خودروهای نسل جدید، دارای یک تایمر مخصوص موتور هستند که این تایمر، میتواند تنظیمات مربوط به عملکرد موتور در بازههای زمانی مختلف را اعمال کند. وقتی که تایم موتور به شکلی درست و استاندارد تنظیم نشده باشد، موتور نمیتواند عملیات احتراق را به شکلی استاندارد انجام داده و در نتیجه مشکل ریپ زدن خودرو برای شما به وجود میآید.
نفوذ آب و روغن به محفظه سیلندر و سر شمع
در نهایت، باید بدانید وقتی که آب و روغن به داخل سیلندر نفوذ میکنند، باعث آلوده شدن سر شمع ماشین شما شده و همین موضوع، باعث میشود تا عملیات جرقهزدن توسط شمع به شکلی درست انجام نشود. در نتیجه، سیستم احتراق با مشکل مواجه شده و هر زمان که شما شروع به گاز دادن ماشین میکنید، احتمالا مشکلی را در گاز خوردن تجربه کرده و ماشین شما شروع به ریپ زدن میکند.
ریپ زدن ماشین در حالت های مختلف
در جدول زیر، به بررسی حالتهای مختلفی پرداختهایم که در آنها، ماشین شما شروع به ریپ زدن میکند:
ریپ زدن ماشین در دنده یک
وقتی که در دنده یک، ماشین شما شروع به ریپ زدن میکند، نشاندهنده این خواهد بود که یا سیستم برقرسانی یا شمع ماشین شما دچار مشکل و سوختگی شده و نیازمند تعمیر یا تعویض است.
ریپ زدن ماشین در دنده ۲
در صورتی که ماشین شما هم در دنده دو شروع به ریپ زدن میکند، این احتمال وجود دارد که شمعهای آن کثیف شده باشند یا اینکه سیستم سوخترسانی به موتور به شکل درستی کار نکند. پس بهتر است این دو را بررسی کرده و در صورت نیاز، اقدام به تعویض یا تعمیر آنها کنید.
ریپ زدن ماشین در حالت درجا
گاهی اوقات ممکن است مشاهده کنید که ماشین شما، در حالت کار کردن درجا نیز شروع به ریپ زدن میکند. در این شرایط، باید احتمال دهید که سیستم برقرسانی یا هوارسانی به موتور خودرو شما دچار مشکل شده است. بهترین گزینه، این است که حتما عملکرد سنسور جریان هوا و سوپاپهای ماشین خود را بررسی کرده و مطمئن شوید که آنها سالم هستند.
ریپ زدن ماشین در سربالایی
آیا ماشین شما هم وقتی که در سربالایی قرار میگیرید، دچار مشکل ریپ زدن میشود؟ این احتمال وجود دارد که وایر شمع ماشین شما خراب شده یا اینکه تنظیمات تایم موتور به شکلی درست اعمال نشده باشد. بعد از بررسی این موارد، حتما شمع موتور را نیز چک کنید که کثیف یا خراب نشده باشد. در نهایت، شما باید عملکرد سوپاپهای ماشین را نیز چک کرده و در صورت نیاز، اقدام به تعمیر آنها کنید. برای این کار، بهتر است حتما از یک تعمیرکار حرفهای و کاربلد کمک بگیرید.
ریپ زدن ماشین در حرکت
اگر ماشین شما هم در حین حرکت عادی، شروع به ریپ زدن میکند، این احتمال وجود دارد که پمپ بنزین خودرو شما دچار مشکل شده و نیازمند تعمیر است. در صورتی که سیستم سوخترسانی ماشین دچار مشکل شده باشد، احتمال بروز این مشکل وجود دارد. در قدم بعدی، نیازمند این هستید که انژکتورهای ماشین خود را نیز چک کرده و مطمئن شوید که آنها کثیف نشده باشند. آخرین علتی که برای این نوع ریپ زدن ماشین وجود دارد نیز این است که سیمکشیهای داخلی انژکتور دچار مشکل شدهاند.
ریپ زدن ماشین اول صبح
یکی از دلایل رایجی که باعث ریپ زدن ماشین در اول صبح میشود، این است که سر شمعهای ماشین شما کثیف شده و نیازمند تمیز کردن هستند. در صورتی که واشر سر سیلندر خودرو نیز معیوب شده باشد، احتمال بروز این مشکل در اول صبح وجود دارد. یکی دیگر از دلایل بروز این مشکل، این است که رطوبت به قسمتهای داخلی موتور نفوذ کرده و همین موضوع، باعث ریپ زدن ماشین در اول صبح شده است. در نهایت، شما باید اقدام به تعویض واشر سر سیلندر کنید، تا بتوانید این مشکل را در ماشین خود حل کنید.
ریپ زدن ماشین کاربراتوری
اگر ماشین کاربراتوری شما هم در حین کارکردن شروع به ریپ زدن میکند، باید حتما موارد زیر را بررسی کنید:
- ممکن است موتور خودرو شما تنظیم نشده باشد.
- این احتمال وجود دارد که کامپیوتر ماشین دچار مشکل شده باشد.
- گاهی اوقات گیر کردن سوپاپ یا شل شدن اکسلها باعث بروز این مشکل میشوند.
- در صورتی که سیستم خلا درون ماشین دچار نشتی شده باشد، طبیعی خواهد بود که ماشین کاربراتوری شما شروع به ریپ زدن کند.
- در نهایت ممکن است پمپ بنزین خودرو شما، نیمسوز شده باشد.
ریپ زدن ماشین دوگانه سوز روی گاز
یکی از رایجترین دلایلی که برای ریپ زدن ماشین دوگانه سوز روی گاز وجود دارد، این است که رگولاتور سوخت خودرو شما، به شکلی درست تنظیم نشده و به همین علت، کارکرد استانداردی نیز ندارد. این موضوع، به خصوص در دور موتورهای بالا، بیشتر نقش خود را نشان میدهد.
نتیجه گیری
ریپ زدن ماشین یکی از مشکلات رایجی است که معمولا در اکثر خودروهای امروزی، ممکن است به وجود بیاید. برای اینکه از بروز این مشکل جلوگیری کنید، بهتر است سیستمهای سوخترسانی، جرقهزن و همینطور سیستمهای مربوط به اکسیژن رسانی موتور ماشین خود را به طور دقیق ارزیابی و سرویس دورهای کنید. معمولا اگر تایم موتور شما به شکلی درست تنظیم نشده باشد یا اینکه اگزوز ماشین شما دچار مشکل شده باشد نیز این احتمال وجود دارد که با مشکل ریپ زدن خودرو خود درگیر شوید.
سوالات متداول
آیا ماشین صفر کیلومتر ریپ می زند؟
گاهی اوقات ممکن است در زمان ساخت خودرو، مشکلاتی در خصوص سیستم احتراق ماشین به وجود آمده و همین موضوع، باعث ریپ زدن ماشین میشود. در این شرایط، بهتر است با مراجعه به نمایندگی خودرو خود، اقدام به برطرف کردن این مشکل کنید. دقت داشته باشید که برای ماشینهای صفر کیلومتر، حتما باید از خدمات نمایندگی استفاده کنید.
چگونه از ریپ زدن ماشین جلوگیری کنیم؟
برای اینکه بتوانید از ریپ زدن خودرو خود جلوگیری کنید، بهتر است سرشمعهای ماشین خود را به طور دورهای و مرتب تعویض و تمیز کنید، سرویسکردن سیستم سوخترسانی به ماشین را فراموش نکرده و در نهایت سعی کنید وایرهای مربوط به شمع خودرو را نیز به موقع تعویض کنید.